Zorginstellingen


Samen maken we het verschil

Doe mee met onze beweging om luierrecycling mogelijk te maken

Door het initiëren van de proef Luierrecycling begin 2016 waarbij het idee was dat huishoudens een luierkliko konden aanvragen, hebben we veel in beweging gezet.

Wij kregen ook veel vragen van zorginstellingen of ze mee konden doen aan de proef. Het is mogelijk om als zorginstelling mee te doen aan de recycling van incontinentiemateriaal. Neem hiervoor contact met ons op.

Status

Het probleem

Er wordt in Nederland per jaar, schrik niet, naar schatting 20.000.000 kg incontinentiemateriaal van volwassenen verbrand en dit neemt door de vergrijzing steeds verder toe.. Dit is schadelijk voor het milieu terwijl het recyclen van luiers al ruim 25 jaar mogelijk is. Maar in 2007 is in Nederland de laatste echte recyclefabriek voor luiers failliet gegaan. Nu bijna 10 jaar later is het de overheid, de luierfabrikanten en de afvalbedrijven niet gelukt om nieuwe recyclefabrieken op te starten.

Dit moet anders.

Onze aanpak

Stichting Luierrecycling Nederland is bezig om luierrecycling van onderop op de rit krijgen. Daarom hebben we begin 2016 een proef opgezet die viraal gegaan is in heel Nederland (250.000 mensen bereikt) en die de overheid, alle bijna 400 gemeenten, tientallen afvalbedrijven en de grote luierfabrikanten wakker heeft geschud.

En uit deze proef is gebleken dat ook zorginstellingen het verschil kunnen maken.