Huishoudens


Samen maken we het verschil

Als huishouden kunt u op 2 manieren meedoen om bij te dragen aan het recyclen van luiers.

Een brief schrijven naar uw gemeente

Gemeenten hebben namelijk regie over de afvalinzameling en beslissen als enige of ze gescheiden inzameling van luiers voor huishoudens mogelijk wil maken. Met de brief voert u pressie uit.

en/of

Een crowdfunding donatie doen

Door Luierrecycling Nederland te steunen helpt u een onafhankelijk team van mensen om de gemeenten, afvalbedrijven, producenten en recyclefabrieken te prikkelen om luierrecycling op te pakken.


Aanspreekpunt huishoudens

 

Edwin-Verhoef
Edwin Verhoef
edwinverhoef@yahoo.com
06-12996760


 

Status

Proef Luierrecycling

Voor huishoudens hebben we begin 2016 een proef opgezet om luierrecycling mogelijk te maken. De proef hield in dat u zich kon aanmelden om luiers gescheiden in te zamelen in een kliko. Er kwamen 25.000 aanmeldingen binnen en er waren in 1 maand tijd 250.000 mensen bereikt. Hiermee hebben we de overheid, alle bijna 400 gemeenten, tientallen afvalbedrijven en de grote luierfabrikanten wakker geschud en staat luierrecycling weer op de kaart.

Helaas wilde geen enkele gemeente in de maanden erna aan de vraag voldoen om een speciale luierkliko voor de aanmelders te regelen. Gemeenten wilden hier niet aan meewerken. Bij kinderdagverblijven kunnen we wel luiercontainers plaatsen en dat doen we nu in steeds meer plaatsen met succes.

De conclusie van de proef tot nu toe is dat de bereidheid van huishoudens om alvast met gescheiden inzameling te starten groot is. Daarom hebben we de stichting Luierrecycling Nederland opgericht zodat we ons werk als vrijwilligers goed vorm kunnen geven.

Het probleem

Er worden in Nederland per jaar, schrik niet, 1.000.000.000 (1 miljard) babyluiers verbrand. Dit is schadelijk voor het milieu terwijl het recyclen van luiers al ruim 25 jaar mogelijk is. Maar in 2007 is in Nederland de laatste echte recyclefabriek voor luiers failliet gegaan. Nu bijna 10 jaar later is het de overheid, de luierfabrikanten en de afvalbedrijven niet gelukt om nieuwe recyclefabrieken op te starten.

Dit moet anders.

Stichting Luierrecycling Nederland is bezig om luierrecycling van onderop op de rit krijgen. Het is gebleken dat huishoudens het verschil kunnen maken omdat zij druk kunnen opvoeren naar gemeenten en fabrikanten.

Lees hier meer over de huidige status