Over ons


Samen maken we het verschil

Doe mee met onze beweging om luierrecycling mogelijk te maken


Stichting Luierrecycling Nederland
info@luierrecyclingnederland.nl
KvK: 65570782
BTW: vrijgesteld van BTW
Bank: NL31INGB0007139535

Verhaal


Het begon in 2015 met Arend-Jan Majoor, vader van 3 kinderen die eind 2015 thuis is gestart met het minimaliseren van hun restafval. De luiers van zijn jongste kind bleven daarbij een probleem en hij kwam erachter dat luiers in Nederland tot 2007 werden gerecycled maar daarna niet meer. Maar ook dat het technologisch, economisch en logistiek wel mogelijk is om luiers te recyclen. Dat is vreemd. Daarom stuurde hij begin 2016 in zijn kennissenkring een uitnodiging uit om mee te doen aan een proef met een luierkliko. Dit ging plotseling viraal; 25.000 huishoudens, kinderdagverblijven en zorginstellingen hebben zich hiervoor aangemeld.


Stichting


Om het grote aantal aanmeldingen voor de proef een stem te geven heeft Arend-Jan begin 2016 een stichting opgericht, de stichting Luierrecycling Nederland. Er is gekozen voor deze organisatievorm zodat alle belanghebbenden zoals producenten, huishoudens, gemeenten, kinderopvang met elkaar in een onafhankelijke setting stappen kunnen zetten om luierrecycling tot een succes te maken.

Gerard Weernink, met jarenlange ervaring in de afvalsector deed meteen mee en later ook Edwin Verhoef. Vanaf medio 2017 zetten ook Lourens Aalders en Jop van Haaren zich in voor het doel van de stichting.


Aanpak


Doel

Het doel van de stichting is het stapsgewijs bevorderen van de recycling van luiers in Nederland waarbij we vinden dat

  1. het organiseren van gescheiden inzameling in heel Nederland tot urgentie zal leiden.
  2. het oprichten van een fonds voor luierfabrikanten de investeringen in recycling mogelijk maken.
  3. de recyclingtechnologie stapsgewijs kan worden ontwikkeld net zoals bijvoorbeeld nu met elektrische auto´s gebeurt.

Inzameling

Om luiers in te zamelen is het idee om een netwerk van kinderdagverblijven en zorginstellingen op te zetten als centrale inzamelpunten.

Ten eerste kunnen kinderdagverblijven en zorginstellingen met een speciale luiercontainer hun eigen luierafval kwijt. Zij kunnen deze slag al maken doordat zij zelf de regie hebben over hun bedrijfsafvalcontract.

Bovendien kan het netwerk van locaties in samenwerking met de gemeente ingezet worden om huishoudens hun luierafval daar te laten brengen zodat er vaste inzamelplekken zijn op adressen dicht bij de burger in de buurt.

Een mooi voorbeeld is de recente samenwerking met kinderdagverblijven en de gemeente Baarn.

Mentaliteit

Het is belangrijk om te melden dat het recyclen van luiers beter is dan het verbranden van luiers zoals nu gebeurt maar dat het hergebruiken van luiers bijvoorbeeld met wasbare luiers en het voorkomen van luierafval door het kind te helpen om eerder zindelijk te worden nog beter is. In de afvalhierarchie heeft men het dan over dat

  1. het voorkomen van afval altijd beter is dan
  2. het hergebruiken wat altijd beter is dan
  3. het recyclen wat weer beter is dan
  4. het verbranden en storten van afval.

Er zijn volop wasbare luiers te koop en door te googlen komt u bij verschillende webshops terecht die wasbare luiers verkopen en advies kunnen geven bij het gebruik ervan. Wanneer u uw eerste kind gaat krijgen is het zeker het overwegen waard om wasbare luiers te gebruiken. Daarnaast zijn er verschillende voorbeelden waaruit blijkt dat kinderen met goede begeleiding vanaf 1,5 jaar zindelijk kunnen worden. Vroeger was dit veel meer gewoon en ook nu nog in andere Europese landen is dit de standaard. Ook hier komt u met googlen ver, er is een boekje over geschreven en er zijn verschillende websites te vinden waarop tips of een stappenplan staat om uw kind eerder zindelijk te krijgen.


Team

De volgende personen zijn op dit moment actief in het team.


Arend-Jan Majoor

Aanspreekpunt Kinderdagverblijven

Arend-JanMajoor

Bekijk Linkedin profiel


Lourens Aalders

Aanspreekpunt Gemeenten

lourens-aalders

Bekijk Linkedin profiel


Jop van Haaren

Aanspreekpunt Zorginstellingen

JopvanHaaren

Bekijk Linkedin profiel 


Edwin Verhoef

Aanspreekpunt Huishoudens

Edwin-Verhoef

Bekijk Linkedin profiel


Gerard Weernink

Aanspreekpunt Verwerking

GerardWeernink

Bekijk Linkedin profiel


Wij zijn als team overtuigd dat we in onze rol als burger en als zelfstandig ondernemer kunnen bijdragen aan een 100% circulaire economie en dat we in Nederland zo snel mogelijk afscheid moeten nemen van de restafvalcontainer.

Vanuit welke rol heeft u interesse om aan luierrecycling bij te dragen?

Kinderopvang

Zorginstelling

Gemeente

Huishouden

Luierrecycling Nederland
Oude Utrechtseweg 19
3743 KN Baarn

info@luierrecyclingnederland.nl

06-12996760