Huishoudens & Gastouders


Huishoudens

AANMELDEN

Er komen nog zoveel vragen binnen om te kunnen aanmelden dat onze inbox blijft exploderen. Daarom organiseren we een 2de aanmeldingsronde.

Je kunt je hier vrijblijvend en kosteloos aanmelden

Aanmelden proef Luierrecycling


Voor huishoudens hebben we een proef opgezet om luierrecycling mogelijk te maken. De proef houdt in dat je je kunt aanmelden om je luiers gescheiden in te zamelen.

BEKIJK HIER HET LAATSTE NIEUWS

Hoe werkt het?

  1. Meld je vrijblijvend en kosteloos aan.
  2. Wij gaan met de aanmeldingen naar het consortium van luierfabrikanten, gemeenten, kinderdagverblijven en afval- en recyclebedrijven.
  3. Wanneer jouw gemeente / buurt aan de proef kan meedoen, krijg je van ons bericht wanneer de proef precies start en checken we de status van je aanmelding.
  4. Wanneer de proef in jouw wijk start ontvang je een kliko thuis waarin je de luiers kunt doen en die regelmatig wordt geleegd. De kliko wordt weer helemaal ingeleverd als je kinderen “uit de luiers zijn”. Er wordt ook gekeken naar andere inzamelalternatieven zoals de luiers in de GFT kliko of via een netwerk van centrale inzamelpunten bij bijvoorbeeld kinderdagverblijven.

Facebook

Vind je het erg belangrijk dat luierrecyling wordt opgezet in Nederland, like dan onze Facebookpagina: www.facebook.com/luierrecycling

Waar gaat het over?
Heb je jonge kinderen die nog luiers gebruiken? Vind je het belangrijk voor het millieu om deze luiers te laten recyclen? Meld je dan aan voor onze proef om luierrecycling mogelijk te maken.

Ons huishoudelijk restafval zit boordevol luiers, jaarlijks zo’n 400 duizend ton (400.000.000 kg). Het meeste hiervan gaat de verbrandingsoven in en dat is zonde. Want met hun hoogwaardige papiervezels en ook kunststof zijn luiers een zeer geschikt recyclingproduct. De technologie om luiers te recyclen is voorhanden. De tijd is dus rijp voor Nederland om luierrecycling in samenwerking met producenten en huishoudens op te pakken.

Tags

Recycling, Luierkliko, Afval, Luierrecycling, Upcycling, Luiers.

Veelgestelde vragen


Vraagteken

1. Wie zijn de initiatiefnemers?

De eerste initiatiefnemer is Arend-Jan Majoor van Stopmijnafval.nl. Als vader van drie kinderen ergerde hij zich al lange tijd aan de hoeveelheid luiers die we noodgedwongen bij het restafval moeten gooien. Terwijl iedereen het heeft over de circulaire economie waarin we alles recyclen. Daarom heeft hij deze proef opgezet. Hij heeft zich al lange tijd verdiept in de afvalbranche en heeft met verschillende experts uit de recycleindustrie om de tafel gezeten. Hij kwam erachter dat anno 2016 het technologisch, logistiek, financieel en politiek mogelijk is om luierrecycling op te zetten. Arend-Jan wordt vergezeld door Gerard Weernink van Autour Solutions, de bedenker en onderzoeker van de grondstoffenfabriek. Gerard bevestigt vanuit zijn ervaring als afvalexpert dat het mogelijk is om luiers 100% te kunnen recyclen tot waardevolle grondstoffen. Door het grote aantallen aanmeldingen is is er een stichting opgericht, Luier Recycling Nederland, waarin de luierfabrikanten, gemeenten, kinderopvang en afvalbedrijven deelnemen om de proef financieel en logistiek mogelijk te maken.

2. Hoe werkt het precies met de proef en wat is de volgende stap na aanmelden?

Als de proef met de klikolevering daadwerkelijk begint, ontvang je van ons een bericht. De bedoeling is dat er een kliko container geleverd wordt waarin je de luiers kunt doen. Als deze vol is dan kun je via een Whatsapp aangeven dat deze vol is. Maar ook veel mensen hebben gevraagd om met een vaste ophaalfrequentie te gaan werken. De kliko wordt weer helemaal ingeleverd als je kinderen “uit de luiers zijn”.

Na de aanmelding van de proef krijg je dus niet meteen een kliko geleverd. Dit hangt af van het consortium van luierfabrikanten en of er een voldoende dekkingsgraad in jouw wijk of gebied te realiseren is en of de gemeente is bereid om mee te werken, want het is alleen verantwoord om volle vrachtwagens te laten rijden en de gemeente heeft de plicht om afval op te halen bij huishoudens.

Hoe meer aanmeldingen voor deze proef, hoe groter de slagingskans. Het helpt dus wanneer je na je aanmelding deze proef aan zoveel mogelijk mensen doorstuurt.

3. Hoe groot zijn de containers?

Wij werken met gewone kliko’s zoals je kent van 240 liter. Dat is de maat van de meest gangbare grijze kliko containers. Indien de dekkingsgraad dit toelaat, dan is een wat kleinere kliko van 140 liter ook mogelijk. Voor zeer grote hoeveelheden zoals bijvoorbeeld voor een kinderdagverblijf is er ook een rolcontainer van 1100 liter beschikbaar. Er wordt gekozen voor containers omdat gebruikte luiers zwaar zijn, zakken zijn hier bijvoorbeeld door arbotechnische redenen niet geschikt voor. Bovendien zijn de kliko’s afsluitbaar waardoor je geen last krijgt van nare geurtjes.

4. Is het echt kosteloos en wie betaalt dan de kosten?

De service van luierrecycling is voor de ontdoener dus voor de huishoudens en gastouders helemaal kosteloos. Dat komt omdat we voor het model van (vrijwillige) productenverantwoordelijkheid gaan voor de luierfabrikanten, net zoals bijvoorbeeld voor plastic verpakkingsafval geldt, met elkaar een bedrag inleggen om de gescheiden inzameling en recycling mogelijk te maken en omdat de materialen uit de recycling (papier, plastic en organisch materiaal), geld opleveren.

Voor kinderdagverblijven streven we ook naar een kostenneutrale oplossing. Dat is zeker mogelijk om scheiding überhaupt to een lager afvalcontract leidt en omdat gemeenten meestal willen bijdragen. Omdat Kinderdagverblijven professionele organisaties zijn en de afvoer hun afval zelf moeten organiseren is hier maatwerk per vestiging voor nodig en vragen we ze daarom om eerst deelnemer te worden van de stichting Luierrecycling Nederland.

5. Wanneer worden de kliko’s geleverd?

De eerste stap van de proef is om te kijken hoeveel bereidheid er in Nederland is om aan luierrecyling mee te doen. Als dit voldoende is, dan gaan we daarna kijken in welke plaatsen we tot de noodzakelijke dekkingsgraad kunnen komen om de inzameling logistiek behapbaar te maken. Tegelijkertijd worden er stappen gemaakt richting het consortium van luierfabrikanten in de vorm van de Stichting Luierrecycling Nederland. Wij hopen in de zomer van 2016 de eerste lokale proeven te kunnen starten.

6. Wat als je in een appartement woont?

Dan kun je alleen meedoen als je een ophaalplek voor de kliko kunt afspreken met de gemeente. Dit zou je bijvoorbeeld in buurtverband kunnen doen.

7. Wie kunnen er aan de proef meedoen, gastouders ook?

Huishoudens, ouders met jonge kinderen, gastouders, kinderdagverblijven, iedereen die gebruikte luiers heeft kan meedoen. Huishoudens en gastouders kunnen zich direct voor de proef aanmelden. Voor Kinderdagverblijven is een andere aanpak noodzakelijk. Wij vragen deze om eerst deelnemer te worden van de stichting Luierrecycling Nederland. Dit maakt het mogelijk om per vestiging te bekijken hoe we gescheiden inzameling en recycling kostenneutraal kunnen bewerkstelligen.

8. Geldt de proef ook voor ander incontinentiemateriaal?

Nee, nu nog niet. Wij zijn bijvoorbeeld nog aan het onderzoeken hoe het technologisch mogelijk is om medicijnen te kunnen verwerken en daarom kunnen in beginsel luiers uit zorginstellingen of chronisch zieken nog niet verwerkt worden.

9. Hoe zit het met de overheid en de gemeenten?

De overheid heeft recycling van afval in haar duurzaamheidsdoelstellingen opgenomen en de gemeenten zijn al druk bezig om hun afvalbeleid naar deze doelstellingen uit te voeren. Ook gemeenten worden gevraagd om in de Stichting Luierrecycling Nederland zitting te nemen zodat zij de luierinzameling op hun agenda kunnen zetten.

10. Moeten we ook luiers bij jullie kopen?

Een kort antwoord. Nee. Al is het wel mogelijk dat we met producenten van luiers speciale acties doen.

11. Hoe voorkom ik vieze geur, bijvoorbeeld in de zomer?

Wij streven ernaar om te werken met een regelmatige, vaste ophaalfrequentie, zodat je je daar geen zorgen om hoef te maken. Bovendien zijn de kliko’s afsluitbaar waardoor je niet snel last krijgt van nare geurtjes. En er bestaan zeer effectieve geurbestrijdingsmiddelen.

12. Hoe zit het met merken en types van luiers en met vuilniszakken, luierzakjes, en billendoekjes?

Elk type luier van elk merk kan in de kliko gegooid worden. Luierzakjes en billendoekjes kunnen ook gewoon met de luier mee in de kliko gegooid worden want deze zijn prima te recyclen. Dit geldt ook voor vuilniszakken als je daar de luiers in wilt doen.

13. Geldt de proef voor heel Nederland?

Ja, al is het afhankelijk van de dekkingsgraad en medewerking van de gemeenten waar de eerste klikoleveringen zullen plaatsvinden. Er zijn ook aanmeldingen vanuit de Waddeneilanden en net over de grens bij Belgie en Duitsland. Afhankelijk van de dekkingsgraad en een netwerk van inzamelpunten daar waar per adres ophalen niet rendabel is, gaan we kijken wat er mogelijk is.

14. Wat als ik nog ga verhuizen/op een latere datum ben uitgerekend/mijn kind al bijna uit de luiers is?

Na het aanmelden,krijg je eerst nog bericht of we de proef bij jou in de buurt kunnen gaan uitvoeren. Indien dit het geval is, dan kun je je nieuwe adres doorgeven of kijken of het past bij de periode dat jouw kind in de luiers is. Je hoeft je na de aanmelding dus niet actief af te melden.

15. Wat als ik geen Whatsapp heb?

Het zou kunnen dat we met een vaste ophaalfrequentie gaan werken dus dan kun je ook zonder Whatsapp meedoen.

16. Is deze proef en recycling ook mogelijk voor incontinentiemateriaal?

In principe wel maar in het begin richten we ons op babyluiers en regio’s met voldoende dekkinsgraad om het behapbaar te houden.

17. Hoe kan ik mijn bestelling wijzigen?

Je hoeft wijzigingen nu dus nog niet door te geven. Na het aanmelden, krijg je eerst nog bericht of we de proef bij jou in de buurt kunnen gaan uitvoeren. Indien dit het geval is, dan kun je je wijzigingen nog doorgeven.