Veelgestelde vragen

Waarom zouden wij mee willen doen aan luierrecycling?
We moeten en willen verduurzamen. Dit is ook wat veel ouders en medewerkers belangrijk vinden in een tijd waarin duurzaamheid en recycling belangrijk is. De impact van het luierrecyclen is groot, wegwerpluiers omvatten 5 tot8% van het restafval in Nederland.

Hoe werkt het als we als kinderdagverblijf mee willen doen aan luierrecycling?
Met een speciale luiercontainer kunnen jullie als kinderdagverblijf bijdragen aan luierrecycling. We bekijken eerst de huidige afvalsituatie, locatie en het aantal kindplaatsen, dan kunnen we inschatten hoe vaak de luiercontainer geleegd moet worden en of het kostenneutraal kan.

Waarom hebben jullie een recente afvalfactuur nodig?
Een recente afvalfactuur stelt ons in staat om snel te kunnen zien hoe groot de luiercontainer kan worden, hoe vaak deze geleegd moet worden en of de jaarlijkse afvalkosten gelijk kunnen blijven.

Wat als we geen afvalfactuur hebben?
Als u geen afvalfactuur beschikbaar heeft, dan kunt u ook de grootte van de huidige restafvalcontainer in liters aan ons doorgeven inclusief hoe vaak deze geleegd wordt en de kosten hiervan per maand met daarbij of dit inclusief of exclusief BTW is.

Kunnen we als kleinschalige kinderdagverblijf (6-12 kindplaatsen) ook meedoen?
Jazeker, het kan al met een standaard kliko die 1 x per 2 weken of 1 x per maand wordt geleegd.

Onze afvalkosten zitten verwerkt in de servicekosten van ons gebouw, wat nu?
Dan kunnen we u helpen om te bekijken of we een verlaging van de servicekosten kunnen aanvragen bij de verhuurder op het moment dat u ervoor kiest om een speciale luiercontainer zelf te gaan gebruiken en te betalen.

Wij werken bij een grotere kinderopvangorganisatie met meer dan 10 vestigingen. Hoe kunnen wij on meer verdiepen in de luierrecycling?
Voor diegenen die zich meer willen verdiepen in de recycling van luiers organiseren wij speciale avondwebinars. Binnenkort zullen we het volgende webinar bekendmaken.

Wat is de huidige status van de recycling van luiers?
Er is één afvalbedrijf in Nederland wat op korte termijn het recyclen van luiers weer kan opstarten en dat is ARN in Nijmegen. Zij hebben vanaf 2015 geïnvesteerd in het opzetten van de verwerking van luierafval en zijn in staat om vanaf 1-1-2018 een eerste stroom luierafval op te nemen op industriële schaal. Kort samengevat betekent de recycling bij hen dat het luierafval in een vat onder hoge temperatuur en hoge druk gescheiden wordt in de plastics van de oorspronkelijke luier en het organische materiaal. De plastics kunnen worden hergebruikt en het organische materiaal kan worden vergist waardoor er energie kan worden gewonnen. Dit is een belangrijke stap in het mogelijk maken van luierrecycling en de stichting luierrecycling werkt daarom samen met ARN. Er zijn 3-4 andere recycle-initiatieven die we ook in de gaten houden maar het blijkt dat deze initiatieven een veel langere opstartperiode nodig hebben.

Dit betekent dat wij er voor moeten zorgen dat we per januari 2018 voldoende adressen hebben van kinderdagverblijven die mee willen doen. Jullie keuze om mee te doen zorgt er dus voor dat luierrecycling weer opgestart zal worden en maakt dus echt verschil.

Hoe zit het met de Knowaste fabriek?
De fabriek van Knowaste heeft tot 2007 luiers gerecycled maar is daarna failliet gegaan en gesloten.

Wij hebben als kinderdagverblijf al een luiercontainer, wat nu?
Dan bekijken we graag met u hoe we deze container ook kunnen laten opnemen in onze speciale luierroutes.

Kunnen we ook een slot op de luiercontainer krijgen?
Ja, dit kan, wanneer u dit aangeeft dan leveren wij de luiercontainer inclusief slot die door alle medewerkers te openen is. Dit kan belangrijk zijn als de container op een plek staat in de buurt waar mensen buiten het kinderdagverblijf ook kunnen komen.

Kunnen wij als kinderdagverblijf ook een inzamelpunt van luiers voor mensen in de buurt worden?
Ja, dit kan maar dit hoeft niet. Dit kan een logische volgende stap zijn en hier benaderen we dan in overleg met jullie de gemeente voor om hierin te ondersteunen. Uiteindelijk kan het een mooie manier zijn om huishoudens ook mee te laten doen en hiermee landelijk de luierrecycling mogelijk te maken.

Is de luierrecycling mogelijk voor elk type luiers en hoe zit dat met zakjes en doekjes enzo?

Ja, en zakjes en doekjes kunnen gewoon mee in de container.

Wij brengen onze luiers bij een andere kinderdagverblijf of zorginstelling, wat nu?
Dan kunnen we in overleg bekijken of dit kinderdagverblijf of deze zorginstelling ook wilt mee gaan doen aan de luierrecycling.

Staat jullie vraag er niet tussen, stuur deze dan naar info@stopmijnafval.nl.

Gepubliceerd door

Arend-Jan Majoor

Vader van 3 kids. Ondernemer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s