Proef composteerbaar servies UU

Publicatie: 18 aug 2018 | Update: 9 apr 2023
Status: Zijn gestart

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Medewerkers en studenten van Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht eten in de kantine van biologisch afbreekbaar servies. Na de maaltijd worden de bordjes en kopjes meteen tot compost verwerkt. Net als het bestek overigens. Het gaat om een proef. Dan wordt gekeken wat de voordelen zijn van het biologisch afbreekbare servies en het composteerbare bestek.

In theorie is het wegwerpservies en –bestek duurzamer dan de porseleinen kopjes, kommen, borden en metalen bestek, zegt Evi Aangenendt van het Facilitair Service Centrum. Niet alleen is de productie van het wegwerpservies duurzamer, ook het gebruik bespaart energie en water. Dit levert in theorie dan weer een financieel voordeel op omdat de vaatwasmachines alleen nog aan gaan voor de spullen die het keukenpersoneel nodig heeft.

De universiteit heeft een consultancy bureau gevraagd te onderzoeken of biologisch afbreekbaar servies duurzamer is. Het inzetten van dit type servies kan de UU dichter bij haar doelstelling brengen om in 2030 kooldioxide-neutraal te zijn. In juni dit jaar werd de proef al aangekondigd tijdens het Living Lab symposium van de Green Office Utrecht (GOU). Studenten gaan voor het GOU de proef monitoren. Ze doen onderzoek naar de kwaliteit van het compost, kijken waar de compost gebruikt kan worden op de universitaire terreinen en of het nieuwe servies inderdaad een milieu- en financieel voordeel opleveren.

In de kantine van het onderwijsgebouw van Diergeneeskunde moeten gasten dus gaan wennen aan een nieuwe routine. Ze moeten na het eten hun het bestek en het serviesgoed samen met het gft-afval in een shredder gooien. Het serviesgoed wordt dan meteen vermalen.

Het biologisch afbreekbare servies is gemaakt van verschillende componenten. Zo zijn in de borden palmbladeren verwerkt en in de bekers suikerriet. De universiteit heeft bij Bio Futura het servies gekocht. Nadat het servies is vermalen en samengeperst zorgt de afvalverwerker ervoor dat de verhouding tussen gebruikt servies en organisch afval zodanig is zodat er na 24 uur 85 procent is verworden tot water en de rest tot compost.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!